Astăzi voi vorbi despre dentiști. Mai exact, despre cum pot face o impresie bună, în ciuda fricii pe care o avem cu toții. Pentru asta, însă, va trebui să ne întoarcem puțin în trecut și să vă spun o scurtă poveste.


Sursa: Pixabay

Prima mea experință la dentist nu a fost tocmai una…obișnuită. Aveam în jur de 5-6 ani și urmăream multe desene animate. Era imposibil să nu mai apară din când în când, câte un dentist fioros de care toată lumea se ferea. Țin minte de parcă s-a întâmplat ieri. Nu, nu m-a alergat nici un dentist pe străzile Bucureștiului, însă coșmarul pe care l-am avut în acea seară, m-a făcut să nu-mi doresc să ajung pe scaunul unui stomatolog vreodată. Un vis scurt și la obiect: un dentist, îmbrăcat într-un halat verde închis, ponosit, cu o mască la gură, stând deasupra unui pacient. Nimic horror, o să spuneți. Ei bine, dacă vă zic că avea un picamer în loc de clasicele ustensile?

Imaginea aceea m-a urmărit până la începutul școlii generale, când, o carie mi-a atacat una dintre măsele și am fost nevoită să-mi privesc frica în ochi. Mergeam pe holurile școlii spre cabinetul stomatologic, cu o teamă ce îmi înghețase oasele. Am bătut la ușă și mare-mi fu mirarea. O doamnă în vârstă, într-un halat alb curat, cu un zâmbet larg pe față, care m-a poftit înăuntru. Imaginea ei m-a calmat și am trecut cu bine peste prima experiență reală la stomatolog.

Sursa: Pixabay

Asta a fost ultima mea experiență cu dentiștii până ce haosul a început. La 16 ani am început să am probleme dentare foarte grave. Deși o cunoscusem pe doamna drăguță de la școală, imaginea din vis era încă acolo, alimentată de experiențele neplăcute pe care le auzeam din stânga și din dreapta. Eram conștientă că este imposibilă varianta în care dentistul să posede un picamer, dar daca…va avea halatul ponosit? Cu inima în gât și cu mama de mână, am pornit de urgență spre cabinet. Eram atât de speriată, încât aș fi preferat să îmi scot singură măseaua decât să mă duc la stomatolog. Totuși, am făcut-o, iar o senzație de deja-vu m-a lovit. Un cabinet micuț, curat, un domn vesel, îmbrăcat cu o cămașă colorată și o pereche de pantaloni albi, care m-a și făcut să râd. Toți anii ăștia trăisem cu teama că dentiștii sunt oameni răi și prost imbrăcați, care nu vor decât să te chinuie. Dar uite că nu este deloc așa.

Ideea este că, indiferent de fricile pe care le avem, nu putem să riscăm să apară complicații, așa că este necesară vizita la medic. Știu că „Boala halatelor albe” este la modă (în cazul meu a halatelor verzi), însă cine spune că trebuie să fie musai albe? De ce nu albastre? De ce nu roz? De ce nu înflorate? O să vă întrebați ce legătură are asta cu serviciile prestate? Nu o să spun că schimbă cu ceva calitatea lor, însă nu putem nega faptul că prima impresie contează. Ai alt sentiment atunci când esti întâmpinat de un domn sau o doamnă prezentabilă. Este foarte importantă atitudinea, postura, aspectul…

Partea bună este că, medicii, fie ei stomatologi sau nu, își pot cumpăra ținutele mai simplu ca niciodată, chiar dintr-un magazin online de costume medicale si echipamente de lucru. Acolo pot găsi tot ce au nevoie pentru a putea câștiga atât inimile pacienților, cât și pentru a se putea simți cât mai bine la locul de muncă. Să fim serioși, cine nu se simte mai bine când este îmbrăcat frumos?!

De la halate medicale perfecte pentru cadrele medicale din instituții mari, până la bluze medicale cu imprimeuri pentru dentiștii „înfricoșători” ce doresc să se transforme în cei mai buni prieteni ai copiilor și nu numai, poți găsi orice.


Detaliile fac diferența, iar noi trebuie să înțelegem asta. O simplă pată de culoare, o simplă ținută, pot transforma o teamă într-o experiență plăcută. Nu trebuie să vedem viața alb-negru. Uneori, viața poate fi portocalie și poate avea imprimeu cu pisici.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Adaugă un comentariu
Introduceţi numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.