Casa virtuţii are temelie de piatră. (1)

Nu sunt convinsă, însă, că Fred Flintstone ar fi în totalitate de acord cu mine. „Cine se insoara la batranete isi croieste haina noua din stofa veche.”(2) spune o vorba, iar Fred cred ca i-ar da dreptate. A cunoscut-o pe Wilma, însă nu cred că se gândeau pe atunci că expresia „casă de piatră” le va aduce atâtea probleme. Totuși, ca să o luăm cu începutul: ce s-a intamplat cu ei? Poate că nu ni s-a prezentat niciodata viata lor de dupa serial, însă mă aflu azi aici, pentru a vă împărtăși adevărul.

Ei bine, țin să vă anunț că ei sunt bine… cel puțin pe plan sentimental. Cât despre căsuța lor…e o poveste lungă, însă voi încerca să fac un rezumat.

Sursa: GettyImages

După cum știm, Pebbles a apărut în viața lor. Dacă până atunci au trăit pe principiul „Chiar și gerul mă lasă rece”, odată cu nașterea ei, au fost nevoiți să devină mai responsabili. Nici nu realizaseră până atunci câte probleme îi înconjurau. Treburile au început să se complice mai tare odată cu venirea iernii. Deși nu mai trăiau chiar într-un bolovan scobit în interior, cu găuri în loc de geamuri, și-au dat seama că a venit timpul să facă ceva pentru sănătatea lor și mai ales pentru Pebbles. În plus, se știe că o casă primitoare e o casă călduroasă.

Sursa: GettyImages

Au căutat în cărți, în ziare, însă nu au găsit nici o soluție. Totul pană cand prietenul cel mai bun al lui Fred, Barnie, s-a întors din vacanță împreună cu soția sa, Betty. S-au reunit într-un final și au decis să stea la povesti. Printre altele, Wilma a început să se plângă de condițiile în care trăiau și în care erau nevoiți să o crească pe Pebbles. Barney și Betty  s-au uitat unul la altul și au început să râdă:

“Ce s-a întamplat? Ce vă amuză atât de tare?”

“Cum adică, voi vorbiți serios? Nu ați auzit?”

“Ce să auzim mai exact?”

„Voi nu știți că obținerea unui certificat energetic este obligatoriu?”

Sursa: GettyImages

Ca să nu se facă de râs, nu au întrebat ce este acela. S-au dus acasă și s-au documentat. Si cum „Sub fiecare piatră, e o durere.”(3), a doua zi, cu noaptea-n cap, Fred a mers la cel mai bun auditor energetic din Bedrock. I s-a explicat că pentru a obține un certificat energetic, se iau în considerare mai mulți factor (orientarea cardinală a casei, tipul de alimentare cu căldură, izolația termică și sistemul de iluminat).

„Cu ajutorul certificatului energetic, beneficiarul obtine date importante privind consumul energetic anual al locuintei, pentru: incalzire, apa calda menajera, iluminat, ventilare si climatizare.”

Având mai multe variante de modernizare stabilite împreună cu auditorul, s-a intors la Wilma si i-a povestit cele întâmplate. In sfârșit aveau să traiască în cele mai bune condiții pentru încă cel puțin zece ani.


Și uite-așa, Fred și Wilma sunt mai fericiti ca niciodată în noua lor casă termoizolată, renovată și călduroasă. Acum nu mai cunosc sensul expresiei „Apa, picurând, găureşte piatra.” (4). 

Mulți avem ce învăța de la ei. Certificatul energetic ne ajută să aflăm ce performanță energetică are clădirea. Pentru a verifica existenta puntilor termice a imobilului, se recomandă realizarea unei termografii sau termoviziuni a unei clădiri. Un audit energetic stabilește din punct de vedere termic, performanțele unui imobil.

Nu vă încăpățânați. Fiți ca Fred!


(1),(2)-proverb bengalez
(3),(4)-proverb armenesc
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018

LĂSAȚI UN MESAJ

Adaugă un comentariu
Introduceţi numele dvs.