Nu îți trebuie o diplomă în științe economice pentru a înțelege acest concept. Este foarte important să știi cum să strângi bani atunci când buzunarul nu te prea ajută. Este totodată important să știi că poate fi un proces foarte greu. În zilele noastre nu mai poți garanta stabilitatea locului de muncă sau dacă salariul va intra la timp. Cea mai inteligentă mișcare pe care o poți face este să ai întotdeauna niște bani de rezervă, puși deoparte pentru situații de urgență.


Cum să economisești bani?

Tu știi cum să economisești bani? Dacă răspunsul este da, este bine, însă nu este îndeajuns să știi cum. Trebuie să poți răspunde la 4 întrebări simple:

 1. Observi oportunitățile noi?
 2. Faci economie?
 3. Pentru cine economisești?
 4. Ești conștient de deciziile tale?

Nu știu cum era înainte, însă în vremurile de acum este bine că avem acces la multe informații și posibilități. Ar trebui să profităm de ele cât avem ocazia.

Cum să faci bani?

Pentru a avea bani, nu este suficient să produci o anumită sumă pe care mai apoi să o cheltui pe te miri ce. Trebuie să pui în balanță nevoile cu plăcerile și să îți împarți banii în funcție de priorități. Nimeni nu se naște învățat și cu toții ne putem perfecționa. Avem așadar nevoie de o educație financiară „aleasă”.

În copilărie ne doream să avem parte de independență financiară și ne supăram atunci când părinții noștri ne spuneau că s-au terminat banii. Poate trebuiau să treacă pe la Școala de Bani, sau poate trebuia noi să fim mai înțelegători cu ei. Când voi avea copii, voi încerca să îi educ pe cât mai bine posibil, inlusiv pe plan financiar. Vreau să știe de mici ce sunt acelea „economii” și ce înseamnă un buget personal.

Desigur, nu încerc să învăț pe nimeni nimic. Există experți care se ocupă de asta. Pot vorbi însă din perspectiva mea și să analizez ce greșeli fac și am făcut. Spre exemplu, fiecare își administrează bugetul în funcție de venit, stil de viată, cheltuieli, etc., încercând să pună bani deoparte la fiecare salariu. Cu toate astea, niciodată nu sunt suficienți și ajungem să cheltuim mai mulți bani decât am economisit. Vă dau exemplul meu: cu datorii până în gât m-am decis să-mi iau telefon (că na.. nu mai puteam sta câteva luni cu cel pe care-l aveam). Și tocmai din aceste motive avem uneori nevoie de un imbold pentru a putea deschide ochii și a realiza care sunt prioritățile noastre.

Școala de bani BCR

Spuneam puțin mai sus că avem acces la informații. Ei bine, BCR a început cursurile de educație financiară la Școala de Bani. Cursurile sunt gratuite și orientate către toată lumea. De la mic la mare, de la copii la bunici.

Experții economici vă așteaptă în fiecare joi în sucursalele BCR. Înscrierile se pot face AICI. De pierdut nu aveți nimic, și la o adică „ce-i în mână nu-i minciună”.


Se spune că banii nu aduc fericirea, însă cine este fericit cu stomacul gol?! M-am decis așadar să îmi fac și eu o programare să văd cum stă treaba. Deși mă consider o persoană căreia nu îi este greu să se abțină de la anumite mofturi, nu pot să pun bani deoparte orice ar fi. Așa că, poate experiența asta mă va ajuta și mă va responsabiliza pe plan financiar.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018.

1 COMENTARIU

 1. Eu resusesc sa enomisesc foarte bine, practic si comod cu Pusculita Noua. Pur si simplu depun banii la cutie pana cand numai intra, fara sa stiu cat sunt stransi acolo, si asta a devenit o obisnuita zilnica. Anul trecut am gasit 3555 ron depusi pe nesimtite intr’un an (10 ron/zi medie)
  si au fost ca un cadou care mi’a pus intrebarea: CE O SA FAC CU BANII ASTIA VENITI DE NICAIERI ?! 🙂
  Un Calduros Spor Financiar va doresc !
  ( https://pusculitanora.ro )

LĂSAȚI UN MESAJ

Adaugă un comentariu
Introduceţi numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.