Îmi place să gătesc. Mereu mi-a plăcut. Uneori îmi și iese așa cum aș vrea. Pentru mine, este important ca atunci când gătesc, să o pot face cu plăcere, într-un mediu frumos. Ca să dau exemplul meu, locuiesc momentan cu chirie, iar bucătăria de care dispun este foarte mică și înghesuită. Clar nu îmi vine să mă ”înghesui” să gătesc ceva când mă gândesc că va trebui să mă strecor printre masa și bufetul care aproape că se iau în brațe. Prefer să-i fac o vizită bunicii mele și să mă car cu mâncarea de acolo. Din fericire peste câteva luni noul meu apartament va fi gata și sincer, criteriile cele mai importante după care l-am ales au fost balconul și bucătăria. Să fie cât mai mari.


Nu sunt în măsură să dau sfaturi și nici să zic ce e bine și ce e rău. În schimb, pot avea dreptul la o părere, iar parerea mea este că, dacă dorești să îți decorezi bucătăria cu succes și să ai spor la gătit, tot ce trebuie să faci este să îți dai seama ce îți place ție, fără factorii de influență exteriori. Ignoră trand-urile, sfaturile bucătarilor profi și vecinei de la 3.

Eu am în minte sute de variante și sute de imagini legate de cum va arăta într-un final mobilată. În principiu, schema de culori va fi roșu-negru-alb. Asta pentru că desigur, mi s-a pus mie pata pe un frigider roșu și vorba mamei mele: ”mai întâi îți iei șireturile, apoi pantofii”.

Dacă e să vorbim despre strictul necesar, nu vreau să îmi încarc bucătăria prea mult. În primul rând, voi avea nevoie de un bufet, chiuvetă (neapărat din ceramică), un cuptor (dacă se poate cu timer și temperatura afișată), frigiderul meu roșu și, desigur, pentru diminețile în care e prea frig să ieși pe balcon să bei cafeaua, o masă și scaune de bucătărie. Normal că vreau ca totul să fie într-o armonie, așa că voi opta pentru una albă. Nu foarte mare, nu foarte mică. Dacă vine și la set cu 4 scaune tocmai bine: 2 în bucătărie, 2 pe balcon. În cazul în care schița pe care mi-am făcut-o în cap este puțin nerealistă și exagerată, am un back-up plan. O masă tip bar și niște scaune asortate ar trebui să facă o treabă la fel de bună.

Ca orice bucătar care se respectă și pentru că eu sunt „chefu” la mine acasă, am nevoie de oale și tigăi care să se ridice la înălțimea măiestriei mele în bucătărie. Cu siguranță nu voi ține cont de bani când vine vorba de aceste aspecte, dat fiind faptul că nu am de gând să le schimb odată la 2 ani. Uneori nu contează doar cum și cu ce gătești, ci în ce o faci. Așa că voi merge pe varianta cea mai sănătoasă și anume ceramica.

O importanță la fel de mare o au și ustensilele care, nu neapărat că ar influența gustul mâncării ci mai degrabă îmi pot ușura munca. Și nu vorbesc despre clasica lingură de lemn, un polonic și un tocător. Alea sunt indispensabile. Mă refer la mofturi, să le spun așa, la cele care ne ajută să facem lucrurile care ne sunt mai peste mână: un spărgător de nuci, un tirbușon, o presă pentru usturoi, un deschizător de conserve, etc.

Dar să revenim. Pentru a deveni una cu bucătăria și a fi în armonie cu gătitul, ordinea trebuie să fie la locul ei, la fel și decorațiunile (care sunt mai puțin importante dar de efect).

Îmi place ca spațiul de lucru să dispună de cât mai multă lumină naturală, așa că nu voi insista asupra unor draperii prea sofisticate. Niște perdele simple albe cred că ar fi îndeajuns. În schimb, nu voi trece cu vederea vesela.

Servirea este mai importantă în cazul musafirilor decât procesul de gătire, și chiar și pentru mine are alt impact mâncarea când servirea este corespunzătoare. La tacâmuri este importantă calitatea acestora. Este bine să investim ceva mai mulți bani în ele, altfel riscăm să ruginească după câteva spălări.

Și revenind la categoria: ”lucruri de care nu avem nevoie dar trebuie să le avem”, eu una sunt adepta ”aruncatului” de bani pe tot felul de obiecte fără de care, sincer, aș putea trăi bine mersi. Totuși, există ceva în mine care nu mă lasă să mă abțin și ajung acasă mereu cu tot felul de caserole, cutii de pâine, borcane pentru zahăr, solnițe, prosoape de bucătărie, care se regăseau deja în decorul camerei, însă sub alte forme. Și să fim sinceri, cine i-ar rezista unei solnițe simpatice atunci când o vede?!


În principiu, unii spun că sunt superficială când vine vorba de mărunțișuri și decorațiuni. Eu zi totuți că trebuie să te simți bine și să îți placă ce ai reușit să faci. Cel mai și cel mai important lucru după mine este să faci lucrurile cu drag, iar dacă nu ești într-un mediu care să te ajute să te simți relaxat totul e degeaba.


”O modă filozofică se impune precum o modă gastronomică: nu poţi respinge o idee, aşa cum nu poţi respinge un sos.„

-Emil Cioran

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Adaugă un comentariu
Introduceţi numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.